Wat is een WTW?

WTW is een afkorting voor het begrip ‘warmteterugwinning’. WTW betekend het overdragen van temperatuur van de ene luchtstroom aan de andere. WTW zorgt ervoor dat warmte (energie) niet verloren gaat wanneer frisse buitenlucht de woning ventileerd. 

Een ventilatiesysteem met WTW houdt de luchtstromen in je woning in balans en zorgt voor een behoud van energie van 95%. Door deze besparing wordt WTW ook wel balansventilatie genoemd.

Ventileren
Een prettige temperatuur is persoonlijk, maar in de winter betekent dat voor bijna iedereen dat de ruimte verwarmd wordt en in de zomer vaak gekoeld. Hoewel verwarmen of koelen van een ruimte steeds energiezuiniger kan, blijft het energie kosten. Het is zonde om die energie te verspillen en dat is wat u doet als u ventileert met bijvoorbeeld een open raam. De geklimatiseerde lucht zal via het raam verdwijnen.

 

Daarom is de warmteterugwinningsunit (WTW) uitgevonden, die zorgt ervoor dat energie niet wordt verspild. Dit werkt als volgt. Verse buitenlucht wordt van buiten naar binnen aangezogen via buizen, roosters en een ventilator. Oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. Beide circuits kruisen elkaar in de WTW, zonder elkaar te raken.

 

Hoe werkt WTW
De WTW neemt de temperatuur aan van de oude binnenlucht en die temperatuur wordt overgegeven aan de verse buitenlucht. In de winter wordt de WTW dus verwarmt door de binnenlucht, waardoor de WTW op zijn beurt de koude buitenlucht voorverwarmt. Hierdoor hoeft de lucht binnen minder sterk verwarmd te worden en dat scheelt energie! In de zomer werkt het principe hetzelfde, maar wordt de WTW gekoeld indien de lucht wordt gekoeld door bijvoorbeeld een airconditioning. 

Als u verder vragen heeft neem dan contact met ons op!

Neem contact op met onze klantenservice

Voor een telefonische afspraak, het melden van een storing of het afsluiten van een onderhoudscontract.

KLANTENSERVICESTORING MELDEN